Kетъринг е дума, която няма дословен превод на български език. На английски кетъринг идва от думата cater-доставям провизии, обслужвам.

кетъринг от ХЕПИ ЛЕЙДИ ВарнаОще по време на разцвета на древен Египет(2650-1450 преди Христос) културата на хранене и пиене вече е била много важна.

Първите реални страноприемници и ханове били създадени в Древна Гърция. А в древен Китай още от 4 век преди н.е. се е документирала история на гастрономията и кетъринговата индустрия.

И все пак в същността на понятието не може да се вложи единствено тривиалната идея за приготвяне и доставка на храна по определен повод.кетъринг от ХЕПИ ЛЕЙДИ Варна

Още по-малко да се идентифицира с различните аспекти на обществено хранене или ресторантьорство. Кетъринг в своята същност е нещо по-широко и от тук различно, но във всеки случай съдържа елемент на приготвяне на храна, доставка на храна и хранене свързано с конкретно събитие или конкретен контингент.

Какво е съвременното разбиране за кетъринг?

Кетърингът е бизнес за доставяне на храна и напитки на всяко отдалечено място. Индустрията на обслужване с храни или кетъринговата индустрия обхваща такива места, институции и компании отговорни за приготвяне на всяка храна извън дома. Тази индустрия включва ресторанти, училища, болници, кафенетата и кетърингови операции и редица други формати.

модерен кетъринг от ХЕПИ ЛЕЙДИ ВарнаВ по-специфичен смисъл кетърингът цели да задоволи всичките ни сетива – зрениe, слух, допир, обоняние и вкус в подходяща за това обстановка.

Днес „кетъринг“ е нещо повече от храна и обслужване. „Кетъринг“ е комуникация чрез храна, изкуство за създаване на празници и изграждане на собствен стил на общуване. Той е израз на разкрепостеност, стил и фантазия. Кетърингът може да се разглежда като елемент от създаване на публичният образ на определена компания.

„Кетъринг“ в тесен смисъл на думата е производство и доставяне на храна на необичайно място като едновременно с това е и задоволяване на специфичните изисквания на клиента – гастрономични, естетични, физиологични, психологични чрез насищане с положителни усещания– зрителни, вкусови, мирисни и тактилни сетива.

В този тесен смисъл „кетъринг“ е доставка на храни и напитки, обслужване при организиране на дадено мероприятие (банкет, коктейл, обяд, и др.) частно или обществено на точно определени клиенти в точно определено време и на място извън заведението за хранене.

В широк смисъл на думата „кетъринг“ е индустрия за приготвяне и доставка на храна на определени контингенти, но наред с това свързана с пълната организация на едно мероприятие, на място определено от клиента( дом, офис, вила, самолет, яхта, болница и т.н.) при което храненето е само един от елементите на комплексното мероприятие. „Кетъринг“ е широк спектър от услуги обединени в единна логистична схема.

Какво не е кетъринг?

  • кетъринг не е обществено хранене
  • не е система за бързо хранене или доставка на пакетирани храни.
  • той не е единствено готварство или кулинария, тоест това не е само приготвяне на храна.
  • не е бизнес свързан с бързо хранене,
  • не е ресторантьорство
  • не е и само институционално хранене.

 

Ние от ХЕПИ ЛЕЙДИ ще планираме, организираме, и осъществим с професионализъм и настроение желаното от Вас събитие.

dolna